נהיגה בשכרות – המידע השלם
נהיגה בשכרות הינה מסוכנת ביותר ועלולה לגרום לתאונות דרכים קטלניות. לאור מגמה זו, בתי המשפט בשילוב עם מערכת החוק והמשטרה של מדינת ישראל נוטים להחמיר בענישה של אלו אשר נתפסו כנוהגים תחת השפעת אלכוהול. להלן המידע השלם אודות אחת מהעבירות השכיחות ביותר בקרב נהגי ישראל.
כיצד מגלים את רמת האלכוהול בדם?
נהיגה בשכרות מוגדרת כנהיגה תחת השפעת אלכוהול. וכיצד ניתן לבדוק את "ההשפעה"? ובכן, מערכת המשפט מעמידה בפני צוותי הסיור המשטרתיים המיוחדים מספר אפשרויות לקביעה זו :
• בדיקת ינשוף – מערכת אשר מסוגלת לתת ביטוי מספרי לריכוז האלכוהול באוויר הננשף. הערך אשר מעליו נהיגה נחשבת כנהיגה בגילופין הינו 240 מק"ג לליטר אוויר.
• בדיקת דם – זוהי הבדיקה המהימנה ביותר לקביעת נהיגה בשכרות (ערך של מעל 50 מ"ג ל- 100 מ"ל דם). רק רופא מוסמך לבצע את הבדיקה והוא מזומן במקרים בהם התרחשה תאונת דרכים חמורה.
• בדיקת מאפיינים – השוטרים יבקשו מהנבדק ללכת בקו ישר, לעמוד על רגל אחת, לגעת באף כאשר העיניים עצומות ועוד. השוטרים אף יציינו את מצבו הפיזי של הנבדק, ניקיון הבגדים, עליזות ראויה לציון, מצב העיניים וצבע הלחמית וכו'.
סירוב לביצוע הבדיקות משמעותו היא הודאה באשמה. העונש כיום על נהיגה בשכרות הינו חמור ביותר ואינו קשור לערכי ריכוז האלכוהול בפועל, כל עוד הם מעל סף המינימום. העונש כולל פסילה מנהלית (שלילה מיידית של הרישיון לתקופה של בין 30 ל- 90 יום), החרמת הרכב למשך כחודש ימים ולאחר משפט, שלילת רישיון של 24 חודשים לפחות או שלילה למשך כ- 48 חודשים במידה וקיימת היסטוריה של נהיגה בשכרות.
נהיגה בשכרות – כיצד בכל זאת ניתן להפחית מהעונש?
מי שנתפס נוהג בשכרות נחשב בעיני החוק כמבצע עבירה תעבורתית חמורה ביותר אך אין משמעות הדבר כי לא ניתן להפחית מהעונש או לבטלו באמצעים לגיטימיים משפטיים. כל עורך דין המומחה במקרי נהיגה בשכרות יוכל לעזור ללקוחותיו בהשגת הסדר טיעון או לעלות על הליכים קלוקלים בעת הבדיקה ולבטל את הממצאים. למשל, אי מתן הסברים לנבדק על משמעות הסירוב להיבדק, אי המתנה של 15 דקות בין רגע המעצר להפעלת מכשיר הינשוף ועוד. עורך דין מיומן אף יוכל למצוא את הנימוקים המשכנעים ביותר להפחתה בגזר הדין עקב סיבות אישיות, רפואיות ובמידת האפשר, גם על פי ההיסטוריה הפלילית או התעבורתית של הנאשם.
נכתב על ידי עו"ד לדיני תעבורה - תומר נגולה